12 november 2023 Adoptie ROcky

Vandaag heeft PHB Rocky geadopteerd bij de dierenweide Lotbroek. Jenny en Miriam gingen namens het bestuur en fractie de dieren knuffelen en Rocky extra aandacht geven.

23 september 2023

Het was een drukke dag. Als PHB zijn wij onderdeel van de alliantie die wil voorkomen dat het ziekenhuis in Heerlen verder wordt afgeschaald. Wij willen de voorzieningen in onze gemeente behouden en zeker zoiets belangrijks als een ziekenhuis. Daarom liepen wij mee in de protestmars.

Daarnaast waren er veel burendag activiteiten Carlo en Esther hebben namens ons een kleine attentie gebracht aan speeltuin de steenberg die een nieuwe doorstart maken en volgend jaar weer open gaan.

Slakhorst blijft Stuyt-wijk

 

Op donderdag 16 februari 2023 ondertekenden wethouder Marco Peters en gedeputeerde Lia Roefs de Samenwerkingsagenda ‘Kader Kwaliteit Limburgse Centra Heerlen’. De Provincie heeft de intentie om een bedrag van één miljoen euro te investeren, dat wordt ingezet om van de Hoensbroekse wijk Slakhorst een nieuwbouwwijk te maken; helemaal in de stijl van architect Jan Stuyt.

Wethouder Marco Peters (Ruimtelijke Ordening): “Helaas kunnen we dit stukje erfgoed uit onze mijnperiode zowel om technische als financiële redenen niet behouden. Maar op deze manier krijgen we een parel van een nieuwbouwwijk terug, die voelt als een wijk van Stuyt en die ook nog een bijdrage levert aan kwalitatief goede sociale huisvesting, klimaatadaptie en het aanpakken van energiearmoede”.

Slechte staat

 

De wijk Slakhorst is ruim honderd jaar geleden gebouwd als een van de eerste mijnkoloniën door architect Jan Stuyt. De woningen verkeren in slechte staat, op veel plekken is sprake van optrekkend vocht en ze hebben een erbarmelijk energielabel. Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat renovatie zeer kostbaar is. En met sociale huur is dat niet op te brengen. Daarom worden de 169 kleinschalige, grondgebonden woningen gesloopt.

Jan Stuyt-stempel

 

Woningcorporatie Woonpunt gaat op deze plek 147 nieuwe woningen bouwen, voor ouderen en voor kleine en grote gezinnen. Een groot deel daarvan is bedoeld voor de sociale huur. Alle woningen krijgen, zowel stedenbouwkundig als architectonisch, een zeer duidelijk Jan Stuyt-stempel. De gemeente zorgt voor opwaardering van de openbare ruimte. Eveneens in Jan Stuyt-stijl met veel groen (voortuinen en borders) en plekken voor ontmoeting op verschillende pleintjes.
Woonpunt en gemeente pakken samen de parkeerproblematiek aan door te voldoen aan de actuele parkeernorm. Ook zorgen ze samen voor een betere waterhuishouding, door het aanleggen van waterbuffers.

Gedeputeerde Lia Roefs (Wonen, Water, Ruimte en Landbouw): “met de transformatie van deze mijnkolonie wordt de wijk weer in zijn oude glorie hersteld, maar wordt ook ingezet op kwaliteit van zowel de woningen als de openbare ruimte. Hiermee wordt de eens zo groene wijk met tal van ontmoetingsplekken nieuw leven ingeblazen om zo weer een thuis te vormen voor verschillende doelgroepen”.

Investeringen

 

 

In totaal is met de herbouw van Slakhorst in Hoensbroek circa 45 miljoen euro gemoeid. De gemeente investeert nog eens tussen de drie en vier miljoen euro in de openbare ruimte. De provincie draagt één miljoen euro bij.

17 en 18 december topweekend in Hoensbroek

Wat een topweekend was het in Hoensbroek. Uiteenlopend van het evenement in het kader van Heerlen Noord bij het Kasteel, de ambachtenmarkt in het Centrum, de kerstactiviteiten in Nieuw Lotbroek en ga zo maar door. Als iets duidelijk is, dan is het dat we in Hoensbroek na de coronaperiode de weg naar meer saamhorigheid stevig zijn ingeslagen. Wij kwamen tijd tekort om alles te bezoeken.

Bij het Ridder Hoen park en bij het kasteel hebben we koekjes aangeboden voor bij de koffie. Iedereen die hier zijn/haar bijdrage aan al deze activiteiten geleverd heeft: Bedankt!

Een speciaal woord van dank aan de vrijwilligers van Caritas en de Lionsclub en de kerstman die inwoners, die het minder breed hebben, een onvergetelijke dag hebben bezorgd. Wat ons betreft volgen jaar weer!

december 2022 PHB zet de vrijwilligers in het zonnetje

Afgelopen week was het de dag van de vrijwilliger. Ook dit jaar hebben wij dit niet zomaar voorbij laten gaan. Iedere vrijwilliger is voor ons goud waard. Op diverse locaties hebben we vrijwilligers die zich inzetten voor ouderen voorzien van een goody bag gevuld met wat "gouden" lekkers.

Zo zijn we o.a. bij de Hoeskamer Butting inn, Breukerhoes, de KBO bij ons Trefcentrum, Anbo en Busplus geweest. Overal werden we hartelijk ontvangen en hebben we goede gesprekken gevoerd. Door deze gesprekken hebben we ook punten aangedragen gekregen waarmee we aan de slag zullen gaan.

Helaas is het onmogelijk om iedereen te bedanken en hebben we dit daarom op deze symbolische wijze gedaan.

Nogmaals alle vrijwilligers: Bedankt voor jullie inzet!

12 november 2022 inloopspreekuur Mariarade

8 oktober 2022 inloopspreekuur Centrum - de Dem

9 juli 2022 Inloopspreekuur Nieuw Lotbroek

Het inloopspreekuur heeft weer een paar goede aandachtspunten opgeleverd waar wij mee aan de slag zullen gaan. Dank aan de bewoners die kwamen om hun punten te bespreken. En dank aan het Trefcentrum voor de gastvrijheid.

2 juli 2022 opruimactie in gebrook

25 juni 2022 Rondleiding wethouders

De twee nieuwe wethouders: Marco Peters (o.a. verantwoordelijk voor groen en onderhoud) en Casper Geldersblom (o.a. verantwoordelijk voor wonen) zijn door Fred en Miriam uitgebreid rondgeleid door Hoensbroek om een aantal zaken onder de aandacht te brengen. De route ging langs het Loma Huis, IVN op de Koumen, het Ridder Hoenpark, de Slak, het Sjef Diederenpark, de spoordijk, het Bongaardpark, de hoofdingang van Adelante en de Aldenhof en uiteraard Kasteel Hoensbroek. Er zijn veel gesprekken gevoerd met bewoners en een aantal punten onder de aandacht gebracht zoals de schade bij de woning van de fam. Meex, de boomopdruk rondom het Sjef Diederenpark goed toegelicht door Gerard en Tammy, de wens voor een rolstoelvriendelijke overgang bij Adelante, de problemen op de spoordijk toegelicht door Winand, het onderhoud rondom het Kasteel en de sloop en problemen van de slak met dank aan de familie van Hemert voor het feit dat we binnen mochten komen. We bleken aan 5 uur nog niet voldoende te hebben dus er komt zeker nog een vervolg. Hieronder een foto impressie van de dag.

25 juni 2022 Bezoek aan de bovengrondse vakschool

9 juni 2022 Eindelijk weer een fysieke ledenvergadering

Wat fijn dat wij eindelijk weer eens fysiek bij elkaar mochten komen. Goede vergadering met zoals we gewend zijn een prima input van onze leden.

Koningsdag 2022

Uiteraard verzorgen wij weer de lampionnenoptocht. Verzamelen om 21.15 uur bij het Kasteel.

14 maart 2022 Overhandigen laatste taarten ?

Onze eigen Robert Gromotka was op pad omdat e laatste taarten te overhandigen. Gezien het succes van onze taartenactie overwegen wij om na de verkiezingen door te gaan met deze leuke actie. Gefeliciteerd Roy Schnitzler, Frans Jongen en Jeroen Verbeek.

Winnaar raadselfoto actie

 Onze nummer 4 Leo Zoontjens overhandigd de overheerlijke slagroomtaart aan de winnaar van de 8e raadselfoto, Leon Wijnands. 

Leon, gefeliciteerd🎂🍰

12 maart 2022 NL DOET

Zoals ieder jaar heeft onze partij weer geholpen tijdens NLdoet in Hoensbroek. Daarnaast hebben wij vele vrijwilligers persoonlijk een bedankje overhandigd. Door deze mensen wordt Hoensbroek nog mooier! Dank allemaal voor jullie bijdrage.

14 febr. 2022 Valentijnsactie PHB

Voor Valentijn hebben onze verkiezingskandidaten prachtige rozen aan de bezoekers van @Hartje Hoensbroek, de genomineerden van hunzelf (deze kregen een bos rozen), de genomineerden via onze facebookpagina en aan de medewerkers van Zorgcentrum Pius Hoensbroek uitgedeeld. Geweldig om veel hoensbroekenaren zo in het zonnetje te mogen zetten.

11 febr.2022 Patrick wordt in het zonnetje gezet

Vandaag is Patrick Essers in het zonnetje gezet door Burgemeester Roel Wever van de Gemeente Heerlen. Hij bracht vandaag een bezoek aan enkele vrijwilligers binnen de Gemeente Heerlen om hen persoonlijk te danken voor hun inzet. 
Patrick: "Buiten het feit dat het een eer is om de Burgemeester te mogen ontvangen, ben ik ook nog verwend met mooie geschenken, een overheerlijke taart, prachtige bloemen en wordt je plots ook een Bijzondere Heerlenaar genoemd. Burgemeester, Gemeente Heerlen, dank voor deze prachtige verrassing. Ik hoop dat ik nog vele jaren kan en mag acteren als vrijwilliger en op deze wijze mijn steentje aan de maatschappij kan blijven bijdragen."

Gefeliciteerd Patrick en wij zijn trots dat jij kandidaat bent van Partij Hoensbroeks Belang!

 

febr.2022 nog een winnaar van de raadselfoto

5 febr. 2022 opruimactie De Dem

5 febr. 2022 Lustrum Bloemenhart

29 jan.2022 overhandiging mondkapjes scouting

26 januari Fred leest voor op basisschool Wonderwijs bij "de bijtjes".

16 januari overhandiging van nog meer taarten in het kader van de raadselfotoactie

Afgelopen week heeft Ton Bodelier, nummer 7 op onze kandidatenlijst, weer een aantal winnaars blij gemaakt met een taart gewonnen bij  de raadselfotoactie.

10 december overhandiging van de taart aan de derde winnaar van onze raadselfotoactie

28 november eerste twee winnaars raadselfotoactie  ontvangen hun taart

Roy Schnitzler en Daisy van den Broek van harte gefeliciteerd met de gewonnen taart.

21 november Charles Dickens festijn

Het was een beetje vochtig weer maar er waren veel leuke kraampjes en de ondernemers hadden het leuk aangekleed. PHB was uiteraard van de partij om blauwe parkeerkaarten uit te delen en zo te stimuleren dat mensen in ons dorp komen winkelen.

18 november Busplus

Damian Dijkhoff overhandigt een sticker voor de busplus bus aan Gisela Mols. Wij vinden de Busplus een mooi hoensbroeks initiatief.

31 oktober Halloween

19 oktober 2021 inloopavond Aldenhof

18 oktober 2021 Plus 5 jaar

De Plus bestaat 5 jaar, reden voor een feestje. Op de foto overhandigt Fred namen PHB een bosje bloemen aan Danny. Wij wensen deze actieve ondernemer nog vele gelukkige succesvolle jaren in ons mooie Gebrook

26 september 2021 buurtfeest Lotbroek

op 26 september stonden wij met onze PHB kraam in Lotbroek. Het was een mooie zonnige dag met veel bezoekers. Wij hebben weer van veel inwoners input gekregen voor ons partijprogramma. Dankjulliewel wij gaan er mee aan de slag!

18 september 2021 World clean up day uiteraard helpen wij mee

8 september 2021

De mooie koeltoren op de rotonde bij de markt is al langer toe aan onderhoud. Jan kon het niet langer aanzien en is zelf aan de slag gegaan om hem van een nieuw likje verf te voorzien.

30 augustus 2021

Naar aanleiding van de facebook aanmeldingen is PHB vandaag een kleine attentie gaan uitreiken aan de geslaagden in Hoensbroek om hun te feliciteren en veel succes te wensen bij hun verdere toekomstplannen. Hieronder een kleine fotoimpressie.

2 augustus 2021

PHB feliciteert The Read Shop in Hoensbroek met hun 10-jarig bestaan. En nog heel veel succes de komende jaren.

 

24 juli 2021

Uiteraard heeft PHB geholpen bij de actie van Gebrook Sjroalt om zwerfafval mee op te halen. Op de foto een topper die 11 kilo afval had gevonden in Lotbroek.

De kraam stond dit keer in Lotbroek bij het terrein waar voorheen het MFC stond.

15 juli 2021

PHB deelt soep uit aan politie, Boa's en voorbijgangers bij het wateropvang bassin bij Otterveurdt. Blij met alle hulp om de overstroming van de buffer tegen te gaan!

11 juni 2021 de nieuwe bus van Busplus werd getoond

20 maart 2021 landelijke opschoondag

27 oktober 2020 raadsvergadering

Bijwonen van de raadsvergadering, niet in Hoensbroek (helaas) maar in Heerlen Brightlandsgebouw ivm Corona. Met dank aan dhr. Castro voor de passende mondkapjes met ons logo.

26 augustus 2020 opening Dierenvoedselbank Limburg

Jan was zeer vereerd dat hij het nieuwe pand van de dierenvoedselbank Limburg in Heerlen mocht openen. Wij zijn blij dat dit goede doel eindelijk, na veel zoekwerk, een mooi nieuw onderkomen heeft gevonden op de Oranje Nassaustraat 34 in Heerlen. 

22 januari 2020 voorlezen klein duimpje

28 september 2019 spreekuur mariarade

Wederom een interessant spreekuur dit keer op de Wijenberg. Er waren veel punten die betrekking hadden op de voorzorg maar ook op de gemeente. Aan de orde kwamen:

- de overlast (stank, vliegen) van de manege die zicht steeds meer uitbreid

- asbest signalering (zwarte puntjes)

- waarom is de brievenbus weggehaald?

- onderhoud park (wortelopdruk)

- toekomst van de flats

- ontbreken van een huismeester, hoe zit dat dadelijk met gladheid?

- verloedering door leegstand

-  overlast hangjeugd. oplossing die werd gesuggereerd: slot op de deur voor de borging ivm jeugd.

- stadsdeelwinkel terug voor paspoort en rijbewijs bij voorkeur in de bieb.

Dank aan iedereen voor de bijdrage en fijn dat er ook in oplossingen werd gedacht.

23 maart 2019 spreekuur Mariagewanden

ons tweede spreekuur leverde veel aandachtspunten op waaronder:

- overlast in de Hoofdstraat

- zorgen over de uitval op Broeklandcollege

- vragen van senioren over hulp op allerlei gebied

- melding te snel rijden op bepaalde plekken

- meldingen van foutieve bebordingen

- meldingen over zwerfvuil en nog veel meer.

Veel voor ons om op te pakken. Dank aan de bewoners die zijn gekomen.

26 januari 2019 eerste spreekuur breuker hoes

ons eerste spreekuur vond plaats in het Breuker Hoes het was supergezellig met veel bewoners van marktstraat en nieuwstraat. Veel aandachtspunten inzake het centrum, voorzieningen, verlichting, overlast van stank etc.

Zondag 20 januari was de druk bezochte nieuwjaarsreceptie van SBMG in Mariagewanden. Jan en Miriam waren hierbij aanwezig.

Expositie Funs Frissen

Op zondag 6 januari maakten Jan en Miriam een uitstapje naar Heerlerheide en wel naar dienstencentrum Vogelsanck om de expositie van de voetbalcollectie van Funs Frissen bij te wonen. Zeer bijzonder wat Funs in al die jaren heeft verzameld.

Opening buurtpunt koffiepot

Dinsdag 20 november 2018 was de nieuwe eerste open koffie in ons buurtpunt de koffiepot. Gestart werd bij de buren: het Ridder Hoenpark waar de imker een mooi verhaal vertelde over de bijen. Vervolgens werd de open koffie gehouden in de koffiepot waarbij afscheid werd genomen van Anne Schutte. Het was een leuke netwerkbijeenkomst.

Ledenvergadering

Op Maandag 19 november 2018 was onze ledenvergadering. 18 leden hadden de kou getrotseerd en waren naar het centrum gekomen. Onze nieuwe penningmeester Robert Gromotka is formeel benoemd en Monique Lempers had als nieuwe voorzitter haar vuurdoop het was een gezellige en waardevolle bijeenkomst waarin veel onderwerpen werden besproken die men belangrijk vind in Gebrook.

PHB actief voor dierenvoedselbank

Op Zaterdag 3 november 2018 was PHB actief voor de stichting Dierenvoedselbank PEO. De dierenvoeding is geschonken door Intratuin dierenvoeding in Geleen. PHB op transport voor de huisdieren van onze minderbedeelde inwoners.

Onthulling kunst Sjef Diederenpark

Op zaterdag 6 oktober 2018 was de onthulling van een fantastisch kunstwerk ter ere van Sjef Diederen in het Sjef Diederenpark. Op de rechterfoto staan onze 3 raadsleden met Xandra Goeman, de voorzitster van het Sjef Diederenpark. Het kunstwerk is prachtig en op de sokkel staan QR codes zodat voorbijgangers met hun telefoon toegang kunnen krijgen tot de muziek en fragmenten over Sjef uit de bibliotheek van L1.

De vlieger 40 jaar

Op zaterdag 6 oktober 2018 vierde de vlieger haar 40-jarig bestaan op deze lokatie. Dit werd uiteraard gevierd met leuke activiteiten op het schoolplein en een reünie. 

HAK presentatie dubbel CD

Op Zondag 22 september 2018 werd de dubbel CD gepresenteerd van Hoensbroekse luisterliedjes in Kasteel Hoensbroek. Het was een fantastische middag waarin we werden meegenomen op de reis die de deelnemers, jong en oud, tezamen hadden gemaakt om te komen tot een resultaat waar ze trots op mogen zijn. Op de foto Jan met Jolanda.

Boekenbrunch Mariagewanden

3 februari 2018 waren Jan en Miriam bij de boekenbrunch in Mariagewanden. Leuk initiatief dat jong en oud verbind.

voorleesontbijt peuteropvang De Bijtjes

25 januari 2018 had Jan het genoegen om bij peuteropvang De Bijtjes te mogen voorlezen bij hun voorleesontbijt. Jan had er duidelijk veel plezier in.

actie MFC Hoensbroek

Op 23 januari 2018 kwamen de verenigingen bij elkaar op het inloopspreekuur over het MFC. Nelly was daar namens PHB en stelde kritische vragen. PHB steunt actief het verenigingsleven in Hoensbroek.

nieuwjaarsreceptie buurtgericht werken

Op 12 januari 2018 was Jan bij de nieuwjaarsreceptie buurtgericht werken. Respect wat de vrijwilligers in hun buurten doen

Flyer verspreid in de slak dec.2017

 

Hoensbroek, 23 december 2017

Afbraak van de Slak ?

In november 2017 heeft U van Woonpunt een flyer ontvangen met als onderwerp:

“Toekomst woningen Horstplein en omgeving”

Geen onnodige investeringen maar een onderzoek naar de toekomst van deze woningen!

 

Wat betekent dit nu concreet voor deze woningen?

Als wij kijken naar de opzet van deze flyer kan Woonpunt daar alle kanten mee op.

Kortom: het is voor U als bewoner niet duidelijk of dit een positieve ontwikkeling is of niet?

 

U maakt zich waarschijnlijk zorgen en die delen wij met U!

Om meer duidelijkheid te krijgen heeft Partij Hoensbroeks Belang tijdens de raadsvergadering onderstaande vragen gesteld:

1.     Wat is de status van deze woningen?

2.     Gaat er bij dit groot achterstallig/renovatie-onderhoud een huursverhoging komen?

3.     Kan de gemeente Heerlen zich nog herinneren de handelwijze van Woonpunt bij de woningbouw rond het Aldenhof-park?

4.     Is de gemeente Heerlen het met Partij Hoensbroeks Belang eens dat de handelwijze van Woonpunt op zijn minst het vertrouwen van haar bewoners zwaar op de proef stelt?

 

Beste bewoner het zou zomaar kunnen dat de hele Slak gesloopt gaat worden!

 

Wij hebben Woonpunt een reactie gevraagd over de gang van zaken en de concrete plannen. Helaas wilde men daar geen antwoord op geven. De vraag was gaat er wel of niet gesloopt worden?

Daarop hebben we een mail naar de directrice van Woonpunt: Mw. Depondt gestuurd. Maar ook hierop hebben we vooralsnog geen antwoord gekregen.

Weet als inwoner van de Slak dat wij, vanuit Partij Hoensbroeks Belang, druk blijven uitoefenen om duidelijkheid te krijgen. We zullen U op de hoogte houden en U blijven informeren. Als de uitkomst slopen is dan willen wij als Partij Hoensbroeks Belang graag met U in gesprek gaan hoe we dit samen kunnen aanpakken, indien U tegen sloop bent.

 

Met vriendelijke groet,

Jan Horssels fractievoorzitter van Partij Hoensbroek Belang.

 

“Wij Gaan Voor Hoensbroek”


Bijeenkomst nieuwstraat Slakkenstraat

Op donderdagavond 2 november 2017 was er een bijeenkomst, georganiseerd door PHB, op de hoek Nieuwstraat/Slakkenstraat. Samen met wethouder Nico Aarts werd de verkeerssituatie (er wordt veel te hard gereden)  besproken. Veel betrokken bewoners waren hierbij aanwezig om hun problemen onder de aandacht te brengen.  De wethouder beloofde om over 3 weken hier op terug te komen. Wij blijven dit uiteraard volgen.


Expositie HAK

Op 24 juni 2017 werd in d'Engelensael (hoofdstraat 214) een mooie expositie geopend met foto's van de workshop fotografie van HAK. De tentoonstelling is tot 30 juli op zondagen te bewonderen. Jan was hierbij aanwezig.


PHB bij de Aldenhofloop

Op 18  juni 2017 was de Aldenhofloop in Hoensbroek. PHB was van de partij om extra energie uit te delen in de vorm van mueslirepen, wafels of fruit. Op de foto onze nieuwe stand mooi gepresenteerd door Fred Daamen, met dank aan Jan Horssels.


Onze Jan Roelofsen krijgt een lintje

Op 2e paasdag werd onze penningmeester Jan Roelofsen verrast in zijn eigen speeltuin. De burgemeester en wethouder kwamen om hem te bedanken voor al zijn vrijwilligerswerk en hem een lintje op te spelden namens de Koning. Jan is nu formeel lid in de Orde van Oranje Nassau.  Jan en Annie van harte gefeliciteerd met deze welverdiende erkenning.

Nieuwjaarsreceptie PHB

Op zondag 8 januari ronde de nieuwjaarsborrel plaats van onze eigen partij in het gebouw van speeltuin Mariarade. Het was gezellig om met collega partijleden de start van het jaar in te luiden. Met dank aan Jan Roelofsen voor de catering.

Jan op nieuwjaarsreceptie Mariagewanden

Zaterdag 7 januari 2017

De Stichting buurtbeheer Mariagewanden (SBMG) had een fantastische nieuwjaarsborrel georganiseerd. Ondanks het heel gladde gevaarlijke weer waren velen gekomen om samen terug te blikken op 2016 en elkaar het beste te wensen voor 2017. Uiteraard was Jan Horssels hier ook van de partij. Complimenten aan het bestuur van SBMG zij hadden het evenement heel leuk vormgegeven. Door allerlei optredens werd teruggeblikt op een succesvol jaar voor deze wijk.

PHB actief in Hoensbroek

Zaterdag 2 april 2016

Jan Horssels was op bezoek bij Handboogschietvereniging Willem Tell SC Hoensbroek. Hij kwam hier ook Wethouder de Beer tegen. Deze actieve vereniging bestaat al vele jaren in ons mooie Gebrook. Wie geïnteresseerd is in deze sport verwijzen wij graag naar hun site www.willemtellsc.nl. Hieronder volgen enkele foto's van Jan's bezoek